uzman arıcılık

18 Nisan 2017 Salı

İLKBAHARDA YAPILMASI GEREKEN KONTROLLER

İLKBAHARDA YAPILMASI GEREKEN KONTROLLER
Kovan içindeki ana arı, işci arı, bal polen ve hastalık durumları kontrol edilmelidir.
 Koloninin gücü, ana arının yumurtlama durumu ve arıların besin depoları kontrol edilmelidir.
 Hastalık varsa şuruplarına ilaç katılmalıdır.
Güçlü kovanlarla zayıf kovanlar bir arada tutulmamalıdır ki yağma olayı gerçekleşmesin. Arı beslemesi yapılırken etrafta petek bırakılmamalı, hızlı çalışılmalı, uçuş delikleri daraltılmalı, şerbet ya da bal etrafa bulaştırılmamalıdır.
 Havaların yeterince ısınmadığı düşünülüyorsa 2 şeker : 1 su oranında şerbet verilmelidir.Normal ilkbahar dönemine geçildiğinde 1 şeker- 1 su oranında şerbet verilmelidir. Şuruplara vitamin ve mineral katılmalıdır. Kovanlarda arı miktarı az, çerçeve sayısı fazla ise fazlalıklar alınmalı ve çerçeveler bir kenara sıkıştırılmalıdır. Arılar çoğaldıkça çerçeve eklenmelidir. Yeni verilecek olan 2 çerçeveden biri kovandaki son çerçevenin önüne diğeri sonuna konulmalıdır. Kuluçkalık dolduğu zaman ballığa birer birer çerçeve konulmalıdır. Geç kalınırsa arı oğul verir.
 Kovan kontrolleri 2 haftada 1 yapılmalıdır. Bu dönemde yapılacak en önemli şey varroa ile mücadeledir. Nosema ve yavru çürüklüğü gibi hastalıklar kontrol edilmeli, ilaçlı şurup ya da kek ile müdahale edilmelidir. Anasız ve zayıf kovanlar ya güçlü kovanla birleştirilmeli ya da kovana yeni ana verilmelidir.
Bu dönemde arıların su ihtiyacı fazla olacağından kovanların önüne suluk konulmalıdır.
 Ana memeleri yapılmışsa bozulmalıdır.
Kontrollerde çerçeveler ballığa konulmalı ki ana arıyı ve genç arıları düşürmeyelim sakatlamayalım diye. Çerçeve kontrolleri yapıldıktan sonra yine aynı sırayla yerine konulmalıdır. Böyle ana arının yumurtlaması ve yavru bakımı düzenli olarak devam eder.
 Rutubetli kovan var ise değiştirilmeli pürmüz ile kurutulmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder