uzman arıcılık

24 Kasım 2016 Perşembe

ARICILAR TARAFINDAN SIKÇA SORULAN SORULAR
1- ARICILIKTA NE TİP KOVAN KULLANILMALIDIR?
     Arıcıların dikkat etmesi gereken en önemli konuların başında KOVAN gelir. Kovan seçerken yaşanılan bölgeye uygun mu? kovanda çatlak, delik var mı? bakılması gerekiyor.

     Uygun standartlarda yapılan kovanlar arıların üşümesini engellediği için arı haslıkları gerçekleşmez. Son yıllarda üretilen gerek tahta gerekse straforlu kovanlar arıcılarımızın ekonomisine büyük katkı sağlamıştır.
      ÜlkemizdeLangstroth  ve Dadant Tipi Kovanlar tercih edilmektedir. Karakovan kullanımı her ne kadar yaygın olsada bundan vazgeçilmeli ve modern kovanlar tercih edilmelidir.


2- TEMEL PETEK KULLANIMI NEDEN ÖNEMLİDİR?
     Temel petek  arıların çok fazla bal tüketmesini engellemek ve iş gücünden tasarruf etmek için kullanılmalıdır. Bal arıları 1 kg temel petek yapmak için 10-12 kg bal tükettiği bilindiği için temel petek mutlaka kullanılmalıdır.
    Temel petek alımına dikkat edilmeli kalitesiz ve ucuz petekten kaçınılmalıdır. Ucuz temel petek beraberinde istenmeyen kimyasallar ve hastalıkların taşıyıcısıdır. Bu sebeple temel petek üretim izni olan ve hammaddesi sadece gerçek balmumu olan petekleri almak gerekir.



3-  ARILARI BESLEMEK DOĞRU MUDUR?
   Arıların bütün bir yıl şeker ile beslenmesi doğru değildir. Fakat erken ilkbahar ve hasat sonu arıların beslenmeye  ihtiyacı olur. Özellikle ilkbahar beslemesi sezona iyi bir başlangıç yapmak ve iyi bir hasat için gereklidir.  Ancak bu şeker ile besleyip bal elde etme anlamına gelmez.      Bu dönemdeki besleme arıların daha çok arıların gelişmesi ve sayıca miktarlarının artması , nektar ve polen akışının en yüksek verimde alınması  demektir. Hastalıklara karşıda arıları güçlü hale getirir.
  Hasat sonu besleme ise arıların kışı daha rahat ve ölüm oranının en  düşük seviyede gerçekleşmesi için gereklidir. Unutulmaması gereken şey  sonbaharda kovanda kalan fazla besin erken  ilkbaharda arılar tarafından kullanılır.
    Arıları beslemek için şurup veya arı keki kullanılır.Bu tür ürünleri arı malzemeleri satan yetkili üreticilerden almakta fayda vardır. Bunun sebebi  steril ortamda üretilen kek ve şurup arı hastalıklarının önüne geçer.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder